Könskrigsbloggen

Hur vi delas upp och hur vi hör ihop

Vårt dagliga bröd september 24, 2007

Filed under: film,tips — konskrig @ 1:56 e m

jag har just varit och sett filmen ”vårt dagliga bröd”. det var den jobbigaste, mest obehagliga och upprivande film jag har sett på länge. tur att jag inte ska recensera den, för jag blundade stora delar. och höll för öronen.

den handlar om vår livsmedelsindustri/produktion. bara massor av bilder från fabriker där de producerade allt från tomater till salt, till genmanipulerad oxfilé. om någon känner att det är svårt att sluta äta kött kan jag rekommendera den här filmen. jag skulle vilja se den person som frossar i sig en kycklingburgare efter denna skärseld.

ja, den handlade alltså om denna vår vidriga värld. men det blev också så tydligt hur människor och djur och grönsaker – allt – var produkter i denna enorma matfabrik. vilka det är i vår värld som inte får säga något och som inte säger något. som slussas in på löpande band och blir formade i samma mall, utan möjlighet att se något annat eller ens våga tänka något annat. bilderna som vi i publiken matades med i 90 minuter var ackompanjerade av grisar som skrek, kycklingar som pep, gift som sprejades ut, maskiner som tröskade eller slaktade, men inget prat. inga ord som var där för att vi skulle begripa dem (hade jag kunnat tyska eller arabiska fanns det eventuellt några episoder med verbal kommunikation som var hörbar). bara det tysta, icke ifrågasättande arbetandet. människor och kor som gjorde samma saker, på löpande band. korna mjölkades, människorna öste små små kyccklingar ner i miniboxar.

det handlade så mycket om klass. och hur smidigt det är för de som tjänar mycket mycket pengar på vår sjuka matindustri att vi alla blir likadana, inte pratar och inte tänker. och inte ser nåt annat än vår egen värld.

man kan ju undra vad den här filmen har med könskrig att göra. just detta! våga se nåt nytt, ta ny plats, gör nåt nytt, skapa nåt annat, där vi har andra möjligheter och skyldigheter.

jag tänker såklart inte uppmana folk att inte äta.  det finns för många i vårt samhälle som redan lever efter den konstiga devisen (och det har snarare med att de vill bli likadana som alla andra och smälta in att göra, än att de nästan spytt när de sett en missbildad belgian blue-tjur tvingas till att våldta en hälften så stor ko). men gå och se den där filmen och se sen hur kul det känns att trycka i sig en korv med bröd.

den går upp den 28 september på i stockholm, göteborg, lund, uppsala och några ställen till.  vårt dagliga bröd alltså – förlåt oss för våra synder….

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s