Könskrigsbloggen

Hur vi delas upp och hur vi hör ihop

kalle oktober 11, 2007

Filed under: Uncategorized — konskrig @ 9:00 e m

jag var på en otroligt bra föreläsning i dag som hölls av en ung (kanske inte linda skugge skulle tyckt men i min värld – mycket ung) och skitsmart kille! han heter kalle westerling och håller på att doktorera på drag och kroppen som konstverk typ (minns inte riktigt…).

föreläsningen var en del av en work-shop som projektet modärna kvinnor på stadsteatern håller. det gör att det är en salig blandning av människor som var där. både skådisar och regissörer etc från stadsteatern samt annat teaterfolk och elever på teaterhögskolan. och en otrolig spridning i ålder. det blev väldigt intressanta missförstånd när kalle från en postmodern/strukturalistisk queerkontext försökte förklara flytande identiteter och glidande könsskalor för människor som kanske aldrig tänkt i de banorna. de utroppades saker som att ”unga i dag är så identitetslösa!”. och kalle svarade milt att de kanske är mer identitetsfyllda än någonsin. intressantast blev det när kalle visade en bild på amanda lepore. amanda lepore är född man och i dag omgjord till kvinna men kallar sig egentligen konstverk. för att – som jag ser det – komma bort från kön som första definierare och hitta andra sätt att leva och vara som inte redan är normerat. flra av de som var på föreställningen med mig kunda inte sluta fokusera på vilken ”tragisk” person det här måste vara som ”vill förstöra sig så”. jag blev mest upprörd och kände att det finns så otroligt mycket runt oss som förstör både vår identitet och vår kropp som vi inte kontrollerar, att detta känns mer fritt och befriande än mycket annat. kalle westerling, som var mer sansad (och kanske också mer van) än jag, sa överseende att det tragiska de såg kanske mer låg hos dem själva.

det var så bra sagt! helt avväpnande. det fick dessutom flera av dem och oss att börja fundera på vem som är offer och vem som är förövare. och vad som egentligen är naturligt i vår onaturliga värld. och om det ”naturliga” egentligen är något att eftersträva. vilket isobel klokt påpekade i den intervju tt gjorde med oss och eric i går.
kalle westerling har gett ut en bok om after dark.

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s